Donderdag 23 februari was Stefan Tilkov bij JPoint voor een sessie over microservices. Hij heeft een interessante dag verzorgd vol met onderwerpen zoals (anti)patterns, organisatie/proces, security, architectuur, etc.

Stefan is natuurlijk bekend als REST guru, maar de afgelopen jaren heeft hij zich volop op microservices gestort. Hij heeft een hele eigen visie over het onderwerp en daarom had Jan-Kees hem uitgenodigd voor afgelopen Devoxx. Zijn verhaal was zo interessant dat Jan-Kees het idee had om hem uit te nodigen voor een workshop bij JPoint.

Een groot aantal vond het interessant hoe Stefan over microservices i.c.m. UI’s. Stefan ziet de UI als onderdeel van je microservice en hij ziet dit helaas in de praktijk amper. Wij helaas ook niet. Meestal zie je toch een grote (vaak AngularJS) monoliet. Jammer, want de UI is vaak een groot en complex onderdeel van je applicatie en zou ook veel baat hebben bij opsplitsing in losse applicaties. Dit leverde leuke inhoudelijke discussies op. Zie voor een kortere versie deze talk op Devoxx Belgium 2016: https://www.youtube.com/watch?v=jJxmi8nrHwg

Verder waren er natuurlijk de gangbare discussies, zoals “Hoe groot is een microservice?”. De meesten vinden dit een vreemde vraag. Wij focussen liever op het business domein en het definiëren van een scherpe Bounded Context en gebruiken die voor het bepalen van de juiste afmeting. Of, hoe migreer je je bestaande applicatie naar een microservice architectuur? En moet je dat uberhaupt wel willen? En zo ja, hoe pak je het dan aan?

Verder hebben we het over diverse zaken gehad die we in de praktijk tegenkomen.

Zie hier ten slotte nog een interessant artikel van Stefan over monolieten en microservices: https://martinfowler.com/articles/dont-start-monolith.html

Al met al was het een erg leuke en interessante dag en hebben we weer zin in de volgende!