Vorige week was in Berlijn de Scala Days 2016 conferentie. Ook JPoint was met vier man van de partij. Na een jaar afwezigheid was het weer in Berlijn, dit keer in het Berlin Congress Center (BCC).

Met een opkomst van 1000 bezoekers was het weer gezellig druk. Wat opviel was de diversiteit van de bezoekers. Waar je op de meeste conferenties omringd wordt door alleen developers, waren hier ook veel data analisten aanwezig. Tijdens de keynote werd duidelijk waarom, namelijk dat Scala een heel scala (pun intended) aan data analisten aantrekt, vanwege de populariteit van Spark in dat vakgebied.

De keynote ging natuurlijk van start met de vader van Scala: Martin Odersky. De opkomst was een beetje jammer. Er was een lichtshow, maar die begon te laat, waardoor het een beetje een anticlimax was. Martin vertelde over Scala 2.12 en de plannen voor 2.13, en maakte tussen neus en lippen door nog een subtiele sneer naar Scalaz, wat goed in de smaak viel bij het publiek. Verder vertelde Heather Miller over het Scala Center, dat (als onderdeel van EPFL) moet zorgen voor een onafhankelijk orgaan dat de kwaliteit en ontwikkeling van Scala in de toekomst moet gaan verzorgen. Een interessante aankondiging in dit verhaal was ScalaDex (https://index.scala-lang.org/), een index voor Scala libraries, zoals Node, Rails en Maven ook kennen. Het ziet er heel netjes uit en werkt daarnaast ook lekker snel. Een goede ontwikkeling!

Er waren veel sprekers van Lightbend, met praatjes over Akka, Scala.js, monitoring, Lagom, en anderen. Vooral Scala.js oogt veelbelovend.

Daarnaast waren er nog enkele praatjes over “Core Scala” onderwerpen, zoals implicits, type classes, Dotty en concurrency. Ook reactive was een veelvoorkomende term.

Al met al lag het niveau van de sprekers, zeker gemiddeld, vrij hoog. Dat is beter dan bij veel andere conferenties.

Het was leuk om te zien dat er veel Nederlanders aanwezig waren. Vrijwel altijd hoorde je ergens Nederlandse stemmen. Meestal vinden we dat in het buitenland niet zo prettig, maar het is wel een goed teken. Zeker omdat er ook een paar Nederlandse sprekers bij zaten. We waren weer goed vertegenwoordigd als landje. Het was een mooi moment om weer wat te socializen met oud-collega’s.

Voor Jan-Kees was het ook interessant om weer wat sprekers te strikken om een praatje te doen bij Devoxx. Tenslotte trekt Scala Days een hele andere doelgroep (en sprekers) dan de meeste Java conferenties.

Helaas hadden enkelen vanwege privé redenen een vroege vlucht terug naar Nederland, wat een vroegtijdig einde van de conferentie betekende. Ron mocht dus alleen een weekendje Berlijn verkennen. :(

Het waren een paar leuke dagen. Een goed georganiseerde conferentie met interessante praatjes in een leuke stad. Met collega’s samen de stad een beetje verkennen, biertjes drinken en schnitzel eten is altijd goed! :) En Berlijn is qua reistijd ook zeer goed te doen, dus wat ons betreft zijn we er volgend jaar weer bij!