Op 8 en 9 december dit jaar zou in Oslo (Noorwegen) weer de Java-community gedreven conferentie JavaZone plaats vinden waar onze JPoint collega Martin een talk zou geven over Maven: “Making Maven Marvellous”, maar het liep iets anders. Lees zijn verhaal.

JavaZone dit jaar is een bijzondere editie geworden. Ze hebben erg hun best gedaan om het een volledig fysiek event te maken, maar helaas kondigde de Noorse overheid vijf dagen van tevoren maatregelen aan. Deze maatregelen verboden het om grote, fysieke evenementen te houden. In de resterende tijd heeft de organisatie enorm hard hun best gedaan om er dan toch nog een online-evenement van te maken en dat was gelukt. De sprekers waren alsnog uitgenodigd om te komen, maar hadden ook de keuze om het thuis op te nemen. Omdat ik het zonde vond om te vliegen voor een “lege” conferentie - en omdat ik ook een flinke verkoudheid begon te krijgen - besloot ik om het thuis op te nemen en ook de andere praatjes vanuit huis te volgen.

Hoewel je altijd minder publieksinteractie hebt met online praatjes, had de organisatie het goed opgelost. Ze hadden een Slack kanaal aangemaakt waar alle deelnemers konden communiceren en tijdens de talk en zijn er dan ook een aantal goede gesprekken geweest. Een voordeel van deze opzet was dat je tijdens je eigen presentatie dus al direct vragen kon beantwoorden, zodat het nog een duidelijker verhaal werd.

Ergens was het dus jammer dat het weer online moest, maar ik vond dat de JavaZone organisatie het enorm goed en snel heeft opgelost in zo weinig tijd. En uiteindelijk was het weer een heel leuk evenement.