Van 7 tot en met 11 november waren veel JPoint collega’s aanwezig bij de Java conference van Europa: Devoxx Antwerpen.

Tijdens de eerste twee dagen waren er zogenaamde ‘University Sessions’. Hierbij hebben sprekers drie uur de tijd om diep in hun onderwerp te duiken en alle hoeken en gaten te verkennen. Al snel bleek dat de focus van deze Devoxx editie ligt op deep learning en machine learning, wat een beetje vreemd was: veel praatjes over TensorFlow, waar ze eigenlijk alleen maar Python gebruiken.

Op Jan-Kees na, onze Devoxx vrijwilliger die al sinds zondag bezig was met de voorbereidingen, sloot de grootste delegatie (13 man) vanuit JPoint aan op woensdagochtend. Stephan Janssen, de godfather van Devoxx, mocht woensdagochtend het evenement officieel openen. Tijdens de opening werd bekend gemaakt dat er een Voxxed Days (Devoxx spin-off event) komt bij CERN in 2017. Tevens is er flink reclame gemaakt voor de eerste Devoxx US in San Jose, Devoxx gaat de oceaan oversteken in maart 2017.

Hierna waren er twee inhoudelijke keynote sessies. Vanuit Oracle kwamen Mark Reinhold en Brian Goetz een kijkje geven naar Java 9 en verder. Hierin kwam onder andere ‘var’ langs maar ook project Valhalla (value types, immutable/reference-free objects) en project Panama (native code bindings). In de tweede keynote kwam Cliff Click (compiler guru) vertellen hoe hij aan zijn moeder uitlegt wat een compiler schrijver eigenlijk doet. Conclusie: wij waren 20 minuten allemaal even de moeder van Cliff Click.

Op de woensdag, donderdag en de vrijdagochtend waren er ‘Conference Sessions’. Nationale en internationale sprekers spraken over diverse onderwerpen, zoals microservices, reactive programming, de laatste ontwikkelingen in Java 8 en 9, machine learning en meer. Onze collega Roy van Rijn mocht woensdagmiddag spreken over welke algoritmes je kan gebruiken om een computer tic-tac-toe, schaken en go te laten spelen, wat wel en niet werkt en welke vernieuwingen Google Deepmind heeft gebracht met AlphaGo. Het praatje bleek goed in de smaak te vallen, het is verkozen tot tweede beste talk van de woensdag en 6de over heel Devoxx, een geweldige prestatie!

Woensdagavond hadden JPoint en Mindloops (https://mindloops.nl/) samen een BOF sessie: een Pub Quiz. Lastige vragen, bier en borrelnootjes, alle ingredienten voor een vermakelijke quiz. Daarna konden alle Nederlanders (en veel bekende internationale sprekers) aansluiten bij de jaarlijkse JPoint Devoxx borrel in Beer Central. Wederom één groot feest.

Donderdag waren er wederom leuke sessies en in de middag kwamen nog twee JPoint collega’s in actie. Tijdens de Ignite sessies (5 minuten per spreker, 20 slides, autoforward) mochten zowel Bert Jan Schrijver als Roy van Rijn aan de slag. Bert Jan vertelde het publiek over onze ervaringen met zelf-rijdende auto’s die we hebben opgedaan tijdens de JPoint roborace challenge. Daarna maakte Roy de manier dat we programmeren belachelijk door het standpunt in te nemen dat functioneel programmeren lelijk en onleesbaar is.

De laatste sessie op donderdag was de afsluitende keynote: the Java Council. De keynote begon met een minuut lange staande ovatie voor de recent overleden Daniel deOliveira (ook wel bekend als DrJug). Erg indrukwekkend. Daarna werd zowel het publiek als diverse gasten aan de tand gevoeld over deze Devoxx editie. Trisha Gee was eindelijk weer eens terug op een Devoxx en on-a-roll: vooral Mark Reinhold moest het ontgelden, die kreeg diverse sneren om de oren over het vertragen van Java 9 door Jigsaw.

Omdat Devoxx Antwerpen in een bioscoop gehouden wordt is er elk jaar op de donderdagavond de mogelijkheid om een film te kijken. De Devoxx film van dit jaar was ‘Snowden’. Heel JPoint had andere prioriteiten en niemand heeft hiervan gebruik gemaakt, maar het was vast een hele leuke film.

De vrijdagochtend van Devoxx blijft vreemd. De afsluitende keynote is al op donderdag geweest, de beursvloer is al gesloten, overal wordt al opgeruimd. Toch waren nog een paar hele goede sessies, o.a. eentje met zelf-vliegende drones, is zelfs verkozen door het publiek tot de beste talk van Devoxx! De sessies van vrijdagochtend zijn altijd druk en zeer goed bezocht, er zijn namelijk bijna net zoveel mensen aanwezig, maar minder zalen open.

Al met al was het wederom een erg geslaagde Devoxx, waar JPoint veel heeft geleerd, gefeest en ook inhoudelijk genoeg heeft bijgedragen.