Op dinsdag 11 juni organiseerde JPoint weer een MeetingPoint. Deze keer was het een avond waar je als professionele ICT-er op de hoogte bleef van alles rondom Java EE – The HTML 5 Backbone en AngularJS. Op deze avond gaven Adam Bien en Jan-Kees van Andel interactieve sessies waarin ze de belangrijkste facetten van JavaEE en AngularJS hebben besproken. Na afloop van de sessies was er, onder het genot van een hapje en een drankje, volop gelegenheid om nog even na te praten en te discussiëren met Adam of onze JPoint professionals.

Onderwerpen en sprekers

Sessie 1: Java EE – The HTML 5 Backbone door Adam Bien Sessie 2: AngularJS door Jan-Kees van Andel

Programma

17:15 uur: Ontvangst met borrel en buffet 18:15 uur: Sessie 1: Java EE – The HTML 5 Backbone 20:00 uur: Korte pauze 20:15 uur: Sessie 2: AngularJS 21:30 uur: Borrel en hapjes 22:00 uur: Afsluiting

Sessie 1: Java EE – The HTML 5 Backbone

Consultant en auteur Adam Bien (adam-bien.com) is een Expert Group member voor de Java EE 6 / 7, EJB 3.X, JAX-RS en JPA 2.X JSRs. Hij heeft met Java technologie gewerkt sinds JDK 1.0 en met Servlets/EJB 1.0 en is nu architect en developer voor Java SE en Java EE projecten. Hij heeft verschillende boeken over JavaFX, J2EE, en Java EE ge-edit en hij is de auteur van “Real World Java EE Patterns” (http://realworldpatterns.com) en “Real World Java EE Night Hacks”. Adam is ook een Java Champion, Top Java Ambassador 2012, en JavaOne 2009, 2011, en 2012 Rock Star. Adam organiseert ook regelmatig Java (EE) workshops op Munich’s Airport.

Inhoud

In nog geen twee uur laat Adam zien hoe extreem productief Java EE kan zijn als platform voor serverside development en als backbone voor onder andere state-of-the-art HTML 5 web applicaties. Zoals we gewend zijn van hem, zal Adam dit doen door live een multi-channel applicatie met een dedicated REST-endpoint te implementeren, te testen en direct te deployen. Hierbij zal hij niet schromen hard in te gaan tegen sommige ‘verouderde’ aanpakken, design principes of architecturen, maar komt hij juist met pragmatische en praktische voorbeelden en bovenal gewoon goed werkende code. Uiteraard zal hij gedurende de gehele sessie ook real-time ingaan op vragen uit het publiek, dus mocht je altijd al iets hebben willen vragen op dit vlak, dan is nu je kans om het direct te doen aan één van de top Java ambassadors van 2012!

Sessie 2: AngularJS

Jan-Kees van Andel is mede-oprichter van, en werkzaam bij, JPoint als Software Architect. Voor JPoint was hij bij Ordina werkzaam als Consultant ICT en Architect. Momenteel werkt hij bij de Rabobank als Lead Developer van het Internet platform. Hij is mede auteur van het boek “Software Ontwikkeling in Java EE”. Jan-Kees is Committer en PMC member bij Apache MyFaces en zit in de Steering Committee van Devoxx Belgium. Hij heeft vele presentaties gegeven, o.a. op Devoxx en JavaOne, net als trainingen over JSF, Java, Java EE, web technologie, AJAX en security. Jan-Kees is al jaren voorstander van “goed” gebruik van web technologie, gebruikmakend van de beschikbare standaarden, technologieen en tools. Ontwikkelingen zoals REST, REST-ful HTTP en meer aandacht voor frontend technologie, zoals AJAX, jQuery, accessibility, frontend performance, SEO, e.d. spreken hem dus erg aan.

Inhoud Jarenlang hebben we als (Java) developers frontend development verwaarloosd. We wilden één programmeertaal, Java, aangevuld met allerlei frameworks en libraries om ons te behoeden van allerlei externe zaken. Denk aan Hibernate/JPA om de database te verstoppen, of aan frameworks zoals JSF en GWT die web development tot een ver-van-je-bed-show maakten. Vraag een typische server side developer wat hij het liefst doet en je krijgt meestal geen JavaScript of Frontend als antwoord. Veelgenoemde redenen: X-browser issues zijn irritant, technologie is te veranderlijk, JavaScript wordt altijd een zootje, we snappen CSS niet of het is niet goed te unit testen. Veel van deze argumenten zijn tegenwoordig niet meer per sé waar. HTML5, CoffeeScript en LESS, jQuery, Internet Explorer 6 en 7 die bijna uitgestorven zijn en ten slotte frameworks zoals AngularJS maken dat frontend development alleen maar interessanter wordt.

Daarnaast worden onze klanten ook steeds meer veeleisend met betrekking tot frontend. Met een standaard CRUD applicatie komen we er niet meer, want klanten willen mooie, responsive webapplicaties, die bij voorkeur ook mee lijken te denken met de gebruiker, bijv. door middel van typeahead functionaliteit. Dit legt steeds meer aandacht op onze frontend architectuur en misschien is het wel tijd voor een radicale ommezwaai? Die ommezwaai kan het framework AngularJS bieden.

In deze sessie gaan we in op AngularJS:

– Waarom AngularJS? – Features – Een eerste AngularJS applicatie – Belangrijkste concepten – AngularJS community en ecosysteem – Tips en tricks voor een succesvolle AngularJS applicatie – In de sessie worden theorie en demo’s afgewisseld.