Programma

17:15 uur: Ontvangst met borrel en buffet 18:15 uur: Sessie 1: Unifying Web apps en Web services met REST 19:45 uur: Korte pauze 20:00 uur: Sessie 2: REST: Van GET naar HATEOAS, hoe maak ik goede REST APIs 21:15 uur: Borrel en hapjes 22:00 uur: Afsluiting

Sessie 1: Unifying Web apps en Web services met REST

Spreker

Stefan Tilkov is mede-oprichter en principal consultant bij innoQ, een technologie consultancy bedrijf met kantoren in Duitsland en Zwitserland. Hij is al zo’n slordige 20 jaar betrokken bij het ontwerp van grootschalige, gedistribueerde systemen, met behulp van een verscheidenheid aan technologieën en tools, variërend van C++ en CORBA, J2EE/Java EE en Web Services tot REST en Ruby on Rails. Stefan is de auteur van tal van artikelen over REST, heeft hierover gepresenteerd op verschillende internationale conferenties en heeft een boek geschreven (“REST und HTTP”). Maar bovenal heeft hij, in de rol van Architect en coach, bij een aantal verschillende grote projecten een RESTful HTTP-aanpak toegepast en kan hij zich daarom beroepen op een vergaande ervaring op dit gebied en dat merk je.

Inhoud

Ook al werd REST vaak opgevat als een abstracte beschrijving van de fundamenten die ten grondslag liggen aan de World Wide Web architectuur, het is de laatste paar jaar vooral populair geworden als een alternatieve architectuur voor de uitvoering van machine-tot-machine integratie. Soms vergeet men wel eens dat de architectuur van web applicaties, of zelfs meer in het algemeen, websites, minstens evenveel (zo niet meer) kunnen profiteren van de toepassing van REST principes.

In deze sessie gaan we een kijkje nemen op de patronen die ontstaan bij de toepassing van REST principes voor het ontwerp van webapplicaties, zowel mens-gericht en bestemd voor de machine consumptie, alsook de gevolgen voor de te maken implementatie keuzes.

Sessie 2: REST: Van GET naar HATEOAS, hoe maak ik goede REST APIs

Spreker

Jos werkt als Architect voor JPoint. Jos heeft de afgelopen jaren op grote projecten gewerkt in zowel de publieke als private sector. Deze projecten varieerden van technische gerichte integratie projecten tot SOA/BPM projecten gebaseerd op WS-* en REST gebaseerde architecturen. Jos presenteert regelmatig op conferenties en heeft o.a gepresenteerd op JavaOne, NL-JUG en Devoxx. Daarnaast heeft Jos twee boeken geschreven voor Manning: Open Source ESBs in Action en SOA Governance in Action (wordt binnenkort uitgegeven). In zijn laatste boek laat Jos zien hoe, aan de hand van een praktische aanpak, je goede en stabiele WS-* and REST gebaseerde services en APIs maakt. Jos heeft ook een eigen blog (http://www.smartjava.org) waar hij schrijft over interessante technologieën en zijn ideeën deelt over REST, API Design, Scala, Play en meer.

Inhoud

REST wordt steeds meer de standaard manier om een API naar je applicatie aan derden aan te bieden. Of het nu gaat om een intern gebruikte applicatie of een high-available dienst die ergens in ‘the cloud’ draait, REST is vaak een goede keuze. Er zijn veel frameworks en standaarden waarmee het eenvoudig is om een REST service te ontwikkelen: JAX-RS, Restlets, Rails, Play etc. Maar, alleen door het ontsluiten van resources via de standard HTTP ‘verbs’ ben je er nog niet. Het ontwikkelen van een REST gebaseerde API die eenvoudig te gebruiken is, veilig is, ondersteuning biedt voor complexe usecases en die daarnaast ook nog goed te beheren is (bijv. versioning), houdt meer in. Deze sessie laat zien hoe eenvoudig het is om een dergelijke REST API te maken door gebruik te maken van HATEAOS, (Hypermedia as the Engine of Application State), link relations en een HMAC gebaseerde authentication aanpak. We zullen in deze sessie niet ingaan hoe je dit implementeert met een specifiek framework, maar zullen laten zien hoe je deze concepten toe kunt passen om een goede API te maken, en hoe jouw klanten vervolgens kunnen communiceren met deze API.